Den første jul

Glædelig jul til jer alle. Håber I har haft en god juleaften. Selv har jeg ikke kunnet finde julestemning frem i år. Men vi havde en god aften i godt selskab nede ved svigermor. Her nedenunder vil jeg fortælle hvordan sidste år gik, det første år uden min mor.

Naturligt for julen sidste år ikke den nemmeste. Min mors manglende tilstedeværelse fyldte meget. For at være helt ærligt ville jeg helst have, sprunget den over. Bare siddet på sofaen og spist leverpostejsmader. Deeet mente min mand ikke at vi kunne. Om ikke andet så på grund af vores dreng. Han havde nok ret. Vores dreng var på det tidspunkt 4,5 år og manglede meget sin mormor. Vi havde fået en traditionen, hvor min mor, ham og jeg fik taget et billede foran juletræet. Han nægtede! Totalt! Når mormor ikke kunne være der ville han i hvert fald ikke havde taget et billede, lige meget hvad. Det gjorder rigtig ondt på mig, men på den anden side kan jeg også godt forstå ham. På en måde var det meget endegyldigt at tage billedet uden hende og det kan jeg godt forstå han ikke havde lyst til. På hendes grav fik han lagt en lille gave og vi satte lys. En hyggelig lille måde stadig og have hende med på.

Min julestemning var et meget lille sted og for engang skyld kom min mand til at stå for alt det, man nu skal op til jul. Min mor og jeg havde købt julegaver sammen året før og jeg havde glædet mig til at det skulle til og være en årlig ting. En god veninde reddet dagen ved at tage med i stedet. Den dag tog vi også ud og kiggede på det sted min mor var gået ud foran toget. Jeg havde brug for at se om jeg kunne se hvor og hvordan hun var kommet ud på sporet. Det var en hård oplevelse, men også god. Den forandrede nogle af de forestiller jeg havde om hvordan det var sket, bl.a. hvad side hun var gået ud fra. Det var en del af det at komme videre. Jeg mangler stadigvæk at skulle ud og køre med tog.

Juleaften endte vi med at tage ud til svigerfar. Her holdt vi jul på den måde vi var startet med hjemme ved os, bare uden at vi skulle gøre noget. Jeg endte med at nyde selvskabet, tros julestemningen aldrig rigtig indfandt sig hos mig.

2 tanker om "Den første jul"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *